Zašto se 5. listopada slavi kao Dan obrane i općine Nuštar?

5. listopada dan je obrane Nuštra, stoga je taj dan i izabran za dan naše općine. Učenici naše škole tim povodom svake godine trče Utrku braniteljima Nuštra, u školi pišu literarne radove te izrađuju plakate…

nustar u srcu

Toga dana koji je zlatnim slovima upisan u nuštarsku povijest, dogodila se veličanstvena pobjeda dobra nad zlom, ljubavi prema svom domu i domovini nad osvajačkom, rušiteljskom mržnjom…

krmaca

tenk

Treba znati kako su tu veličanstvenu pobjedu izvojevali mali obični ljudi, branitelji Nuštarci te Cerićanci i Marinčani koji su ostali braniti Nuštar nakon što su njihova sela pala, ali i pojedinci iz cijele Hrvatske, dragovoljci ili formalno pripadnici raznih vojnih ili policijskih postrojbi ali, ujedinjeni u jednu postrojbu – ogromnog domoljubnog srca. Oni i njihovo djelo su često danas zaboravljeni, mlađi naraštaji za njega gotovo i ne znaju, ti ljudi rijetko su u politici i vodećim mjestima.

nuswar

Zato naša općina izborom toga dana za Dan općine, organizacijom različitih manifestacija, čini napore da se taj dan i sve branitelje koji su sudjelovali u obrani Nuštra ne zaboravi, a poglavito one koji su svoj život položili na oltar Domovine, ili pak ostali invalidi.

DODO2013 1

 

Danas trideset i jednu godine kasnije, 5. listopada 2022. naša općina Nuštar ponosno proslavlja svoje Dane obrane  i općine, ljepša nego ikad ipak, kao i ostatak Hrvatske, pritisnuta svim brojnim životnim nedaćama.

zupa duha svetoga nustar 7

Zapitajmo se stoga borimo li se na pravi način danas za bolje i pravednije društvo, za više posla i bolji život svih nas, ili se kad smo na vlasti borimo samo za sebe i svoje parcijalne interese – vjerujem kad bismo se borili svim srcem i kad bismo složni i ujedinjeni imali zajednički cilj kao i 5. listopada 1991. godine – na dobrobit svih nas, poglavito nuštarske mladeži i djece – zasigurno bismo i u toj borbi pobijedili.