Duhovna obnova

U Župi Duha Svetoga u Nuštru održana je duhovna obnova za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Đakovačko-osječke nadbiskupije pod geslom „I danas živimo domoljublje zagledani u Isusa molitelja i patnika“. Duhovnu obnovu vodio je izv. prof. dr. sc. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za branitelje i stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.   Duhovna obnova trajala je od 15. – 17. ožujka 2024. godine. 

DO za branitelje u Nustru 01

 

Prvu večer je susret započeo krunicom za nestale te se nastavio križnim putem i misnim slavljem koje je animirao veliki crkveni zbor iz Nuštra. Promišljajući o Isusu molitelju propovjednik je navodio i obrazlagao trenutke, sadržaj i motive Isusove molitve, od trenutaka odlaska u samoću do molitve na Golgoti i križu. Susret je završio u pastoralnom centru gdje su se susreli predstavnici udruga iz Domovinskog rata i izmjenjivali iskustva duhovne skrbi na razini njihovih udruga.

 

Uz duhovne obnove u župama i gradovima branitelji su predložili i organiziranje duhovnih obnova u „Kući susreta“ u Đakovu.   Druga večer je započela molitvom krunice za civilne žrtve Domovinskog rata te se nastavila misom  također za civilne žrtve Domovinskog rata. Tijekom druge večer voditelj je promišljao o ljudskoj patnji u svjetlu Isusove patnje, koja jedina može dati i daje smisao ovozemaljskoj patnji.

Zanimljivo je bilo slušati svjedočanstva o braniteljima koji su patnju i bol, napose traume kao posljedice rata, živjeli i žive s Isusom Kristom, koji je ljubavlju pobijedio patnju i bol. Druga večer je završila euharistijskim klanjanjem koje je animirao zbor „Credo“ iz Cerića.

DO za branitelje u Nustru 02

Treći dan nakon molitve krunice slavljena je 

misa za sve poginule branitelje. Homilija trećeg dana obnove tematizirala je nagovor o ljudskoj ranjenosti i potrebu vjerničke zagledanosti i zaljubljenosti u Božju ljubav i opraštanje koje nema granica. Između ostaloga predvoditelj slavlja dr. Šota je naglasio:  „Uz fizičke rane najčešće susrećemo duhovne rane.Osobnost je ranjena ako se čovjek (o)lako vrijeđa, ili previše hvali. Savjest je ranjena ako netko sve želi promijeniti, samo ne sebe, ako stalno mrmlja, optužuje druge, ogorčen je itd. Intelekt je ranjen ako mu je novac, karijera, vlast „bog“ u životu. Slobodna volja je ranjena

ako se netko ne može otrgnuti od hrane, pića, TV-a, interneta, mobitela. Srce je ranjeno ako pati od očaja, ako je prožeto zloćom, hladnoćom prema braći. Vjera je ranjena ako se netko površno pouzdaje u Boga.

Gdje možemo najbolje i najsadržajnije vidati rane? U Isusovim ranama i Božjem milosrđu i ljubavi!“.

DO za branitelje u Nustru

 

Obnova je službeno završila paljenjem svijeća predstavnika i članova braniteljskih udruga kod  spomen obilježja stradalima u Domovinskom ratu u centru Nuštra. Kroz sva tri dana braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji omogućeno je i slavljenje sakramenta pomirenja.