diogenes

ECCE HOMO (čovjek, polučovjek i nečovjek)

              diogenesNastavljamo razmišljanje. Kad te netko izdaleka ugleda, kad se nađeš u društvu ostalih, kad si na radnom mjestu, mogu li reći za tebe: “Evo čovjeka, evo dobra i poštena čovjeka!” Ovo vrijedi i za žene, dakako.

             

            Ulazimo u Europu koja se, ponekad i ponegdje, stidi svojih kršćanskih korijena. Hoćemo li je obogatiti svim svojim što imamo, a čovještvom učiniti čovječnijom? Dakle, radi se i o vjeri. Krštenjem smo pribrojeni zajednici europskih kršćana. Postat ćemo ne samo ekonomska nego i duhovna zajednica. Ovim razmišljanjem želim uznemiriti i sebe i vas. Pitanje biti vjernik nije isto što i biti član neke stranke. Stranke su danas do sutra, vjera je vjekovna potreba ljudi. Uostalom kršćanin pripada najbrojnijoj stranci na zemlji. “Čestita čovjeka poštuju čak i oni koji to nisu.” (Diderot) “Čovjek sve daje za obraz, a obraz nizašto.” (narodna)

               Sve više se govori o poremećaju ličnosti. Priziva se onaj stari grčki filozof Diogenes koji je usred bijela dana s upaljenom svijećom ” tražio čovjeka.”

 

„Očuvaj nas Gospodine da ne budemo od onih koji govore mnogo, a ne poduzimaju ništa, od onih koji poduzimaju sve, ali ništa ne dovršavaju, od onih koji uvijek obećavaju ali ne drže nikad riječ, od onih koji ne čine ništa, a kritiziraju neprestance, od onih koji se tuže na teškoće vremena i sebičnost ljudi, ali ne nastoje da sami sebe osposobe kako bi pomogli i obogatili druge, od onih koji misle samo kada će što primiti, a nikad kada će što dati, od onih koji znaju samo pitati, a nemaju strpljenja sačekati odgovor…“ Mislite da se to odnosi na političare?

 

Kažu da postoje tri vrste ljudi: čovjek, polučovjek ili nečovjek.

 

Čovjek je onaj koji ima svoj stav o svemu, a rado se s drugima savjetuje. Polučovjek je onaj koji ima svoj stav, ali se ne savjetuje s drugima, a nečovjek je onaj koji nema svoga stava niti se s drugima savjetuje.

Postavi si pitanje: „Kakav ti utjecaj imaš kao kršćanin na radnom mjestu?“ Ili bolje rečeno: „Primjećuje li se tvoje kršćanstvo u tvom radu, govoru, zalaganju za bolji svijet, za čovjeka? Teško se mijenjati. Čovjek sebi laže više nego bilo kome drugome, svoje mane pretvara u vrline, nemoralne čine u moralne. Život takvih je patnja. Njima se srušilo nebo na glavu. Znam. Prigovor što ja tu mogu? Papa Pavao VI je napisao: „Vi vjernici dobro znajte. Time što vjerujete, po samoj svojoj vjeri, vi nećete izvana mnogo mijenjati raspored stvari u svijetu, ali vi ćete na sve što jeste i što imate, što je oko vas baciti novo svjetlo.“        Toliki su vjernici “nepismeni”u poznavanju vjere i načela. Biblija im je, ako je imaju, ukras na polici. Bilo bi dobro svaki dan otvoriti nasumce koju stranicu i gdje ti padne pogled pročitati. U njoj su dana mnoga životna rješenja samo ih se treba držati.

 

Mislim da ćete se složiti. Nema bolje i ljudskije stranke koja je kadra promijeniti naše odnose, obnoviti našu napaćenu domovinu od kršćanstva koje se uistinu nosi i živi s ponosom. Novo svjetlo o kojem je riječ je nauka Isusa iz Nazareta koji je Bog i Čovjek, da bismo mi bili bogoliki, besmrtni.

 

Danas razmišljaj o tekstu iz Biblije: “Ljubi Boga….. svim srcem… dušom… umom, a bližnjega kao samoga sebe!”