20230708 172857

Mirjana Srednoselec – ispraćaj

Naša draga Mira imala je više nego dostojanstven ispraćaj, takav je i zaslužila. Brojni Nuštarci, Cerićanci, Marinčani,  Vinkovčani, pa i brojni drugi koji su je poznavali su mu nazočili.

Rijetko svjedočimo takvom ispraćaju. Iako već znam što bi ona u svom stilu i bez dlake na jeziku na to sve rekla, poglavito na oproštajne govore (ali zadržat ću to svakako za sebe).  S druge strane, isto tako znam kako ima i onih koji su se pitali: “Čemu sve to, nismo li pred Bogom svi isti?”.

Svatko od nas ima svoje mišljenje i pravo na njega. Ipak smo ljudi zar ne? Tako je uvijek bilo i bit će.

Klimalo je malo u organizaciji, jer ne događa se nešto ovako često, pa se teško u kratko vrijeme, bilo bolje pripremiti. Naime, iako je obavijest na stranicama župe objavljena oko 9.30 sati o načinu ispraćaja, mnogi su čitali samo smrtovnicu i na užareno groblje došli već u 16. sati te se, sve više, sa svakom minutom čekanja povorke, više od sata ljutili na organizatora, da bi se po dolasku povorke još sat pekli sa svima skupa na vrelini tog osmog srpanjskog dana.

Poznavajući Miru odavno, znam kako je više od nas mnogih davala punu sebe za život i rast naše župne zajednice koristeći se brojnim  Božjim darovima, a napose svojim moćnim glasom. Cijelu sebe davala je poglavito u radu s djecom kako našom župnom, pripremajući ih za sakramente, tako i sa brojnom drugom u nastavi vjeronauka, radeći više od 30 godina kao vjeroučiteljica u OŠ Josipa Kozarca u Vinkovcima. Ništa joj nije bilo teško, a njen Josip i obitelj su joj bili u svemu potpora, pa tako i u teškoj i iscrpljujućoj bolesti s kojom se nosila.

Da, mnogu djecu je kroz puno godina, privodila Isusu, pripremajući ih za život i na svemu joj što sam spomenuo, i onome što nisam, od srca hvala vjerujem u ime svih nas župljana, isto tako i bivših župnika, kao i sadašnjeg koji je nažalost nije imao priliku, poput nas, bolje upoznati.

Nadbiskup Hranić, predslavio je svetu misu uz još petoricu svećenika, među kojima je bio i naš prethodni župnik Slavko. U propovijedi je nadbiskup istaknuo brojne aktivnosti kojima se pokojnica bavila te našu dragu Miru prozvao i karizmatikom, rekavši kako nije karizmatik onaj koji to za sebe tvrdi, nego onaj za kojega drugi kažu da jest. Mirjana je to svakako bila.

Iz majčinog krila u crkvu… Iz crkve do groblja… Na groblju brojni oproštajni govori… i naša Mira se preselila u vječnost, ostavivši zasigurno svoj trag i na ovoj obali života. Živjet će i dalje u našim srcima. 

Vole te svi oni koji su te poznavali. Počivala u miru Božjem. 

 

Pogledajte nekoliko fotografija sa ispraćaja te video.

 

20230708_150122

Image 1 of 14