zupa nustar 1200

Nema Bogoslužja u crkvi – ojačajmo svoj duhovni život

Poštovani posjetitelji našeg župnog portala, dragi vjernici

 

Nalazimo se u vremenu korizme, vremenu svođenja osobnih računa, propitivanju svog stava i odnosa prema bližnjem, ali i prema dragom Bogu. Mnoge korizme su za nama, svašta smo promišljali svih prošlih godina neke svoje odluke smo proveli, u nekima smo poklekli, neke nisu niti zaživjele. Koliko smo bolji ove korizme nego prethodne, dobro je pitanje ukoliko si ga postavljamo.

 

Ova korizma je posebna jer se u njoj dogodilo nešto čega nije bilo u povijesti slavljenja svete mise, nešto o čemu do prije nekoliko dana nismo niti sanjali. Čitali smo kako je bilo svega u toj povijesti i zabrana, i protjerivanja, i progona, i ratova. Kao sudionik Domovinskog rata svjedok sam vremena kada se sveta misa u Nuštru održavala i u nemogućim uvjetima, gotovo svakodnevno. Znali smo dolaziti na sv. misu, izlažući se direktnoj pogibelji od granata koje su bez ikakva pravila derale naše sokake i ubirale živote onih koji su njima gazili u krivo vrijeme. Vjerujte mi, svako vrijeme je tih dana bilo krivo.

 

Danas smo suočeni s najvećom svjetskom pandemijom Korona virusa, gdje se u cilju suzbijanja pošasti koja se širi svijetom, Europom, pa tako i Hrvatskom, a u cilju suzbijanja zaraze koja se lakše širi, ako se ljudi okupljaju u većim skupinama. Kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraze, koja može rezultirati teškom bolesti sa smrtnim ishodom poglavito među starijom populacijom u sklopu mjera Hrvatske vlade i Kriznog stožera RH, Hrvatska biskupska konferencija donijela je odredbe u kojima se privremeno do daljnjeg otkazuju sve svete mise…

Tako u prvoj odredbi HBK stoji:

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

Da čovjek ne povjeruje svojim očima – dakle situacija je vrlo ozbiljna, koliko smo svjesni te ozbiljnosti i koliko smo odgovorni – toliko vrijede naši životi i životi naših bližnjih.

 

Kako dalje?

Naš župnik Slavko, kao i uvijek ima rješenje. Vođen Duhom svetim, odlučio je pisati kratke članke, a internetska mreža putem ovih župnih stranica, uz malo truda njegovog, mojeg i vašeg pronaći će put do naših srca i utažiti glad za dozom duhovnosti, po koju smo dolazili u našu crkvu slaveći euharistiju. Jer ne živi čovjek samo o kruhu…

 

Pozivam Vas da pratite objave i promišljate čitajući njegove članke. Svaki članak vrijedi kao nazočnost dnevnoj sv. misi. Uskoro slijedi prvi.