zupa nustar 1200

Predkorizmeno promišljanje

GDJE SI?

Drama iz raja između Boga, Adama i Eve ponavlja se vjekovima u svakome od nas. Ma kako da nam je lijepo tražimo još nešto više da zadovoljimo svoju pohotu i znatiželju.

Bog nas je stvorio da budemo sretni na ovoj prekrasnoj planeti, a što smo od nje učinili? Kršeći Božje zapovijedi, igrajući se Boga, stvoritelj čovjek je od raja zemaljskoga napravio pakao.

 

Sad se krije sam od sebe okrivljujući druge za ovo što nam se dogodilo. I nas Bog traži, a mi se sakrivamo jedni iza drugih optužujući sve oko sebe da bi umanjili vlastitu odgovornost. Umjesto da smo okrenuti životu, smrt vlada planetom, a čovječanstvo je u vječitoj borbi za dah, život, zdravlje. Na Boga mnogi koji imaju vlast, znanje, moć ne računaju. „Adame, gdje si“?/1 Mojsijeva3.9,13/ Prvi čovjek je slika svih ljudi jučer i danas, nažalost i sutra. Umjesto da Boga traži kad je već zastranio, Bog njega traži i zove. Mali čovjek pod nebom zaboravlja da je za nebo stvoren. Misli da je gospodar prirode, gospodar života i smrti. Igra se stvoritelja u laboratorijima , želi promijeniti prirodne zakone, negira postojanje zla uosobljenog u sotoni, surađuje sa sinovima mraka iako bi trebao biti ponosan što je sin svijetla. Skriva se od istine koja vodi u život. Naša povijest je i povijest zla u svijetu, nasilja, rata, nepravde. Mnogi optužuju Boga za sve što se ružno događa zaboravljajući da nam je dao u ruke slobodu u odlučivanju. Drama prvih ljudi, nas danas, je neposluh. Niječući Boga čovjek niječe apsolutno dobro, uzor i moralni zakon. On postaje sam mjerilo dobra i zla, sudac i izvršitelj. Zgodno je rekao neki:“ Što ti je čovjek, skoči u vodu, a onda se čudi što je mokar.“ Vjera je obrana smisla života i djelovanja. Mi se čudimo svim iznenadnim promjenama, najavama globalne ekološke, moralne i ekonomske katastrofe, a svaki je od nas, bar malo, pridonio tome.

Događa se to i u Crkvi. Silni pozivi, susreti, virtualna stvarnost, površnost daleka tradicionalnim i prokušanim pobožnostima. Umjesto klanjanja, Mise, razmatranja „radionice s plitkim zabavnim sadržajima“. U pripremi susreta mladih u Vukovaru Župe su zadužene za smještaj. Susret u kojemu zajednička Misa, pjesma i klanjanje ne dolaze u obzir.

I nas i naše duhovno vodstvo pita Bog po imenu: “Čovječe, gdje si?“