zupa duha svetoga nustar 11

PUČKI PJEVAČI I ŽUDIJE ŽUPE BAGALOVIĆ POSJETILI NAŠU ŽUPU

1Od 20. – 22. ožujka 2015. crkveni zbor Credo filijalne crkve sv. Katarine u Ceriću bio je domaćin pučkim pjevačima i Žudijama Župe Gospe Karmelske iz Bagalovića.

U nedjelju 22. ožujka nakon svete mise koju je u prepunoj crkvi predvodio vlč. Vranjković pučki pjevači i Žudije prikazali su okupljenim vjernicima dio obreda koji se u njihovoj župi događa u Svetom trodnevlju: na Veliki četvrtak, Petak i Subotu.

 

 

 Uprizorenje su započeli pjevači s Gospinim plačem koji se kod njih pjeva na Veliki četvrtak u trenutku kada se prenosi Tijelo Isusovo.

Nastavili su s Velikim petkom i pjesmom Puče moj, te prikazali dio križnoga puta koji se odvija nakon obreda Velikoga Petka, kada jedan od mladića koji je odabran da bude Šimun Cirenac kreće na put križa, bosonog po cesti nekoliko kilometara. Za svakoga od njih biti Šimun Cirenac koji je Isusu pomogao nositi križ, velika je čast na koju čekaju po nekoliko godina.

 

z2

 

Dok su pjevači pjevali pučke pjesme, Žudije- čuvari Kristova groba čuvaju Isusov grob. To su neoženjeni mladići kako je to u njihovoj župi običaj. Obučeni kao rimski vojnici, izlaze na Veliki četvrtak i izmjenjuju se u straži sve do Velike subote, kada prilikom uskrsnuća popadaju od straha na zemlju kao što su to učinili i rimski vojnici koji su čuvali Isusov grob.

 

z3

z4

 

Pučki pjevači pjevaju pjesme samostalno, bez instrumentalne pratnje, vođeni tradicionalnim i autentičnim izričajem. Pučke pjevače okuplja i vodi gospodin Miljenko Ćendo.

Župa Gospe Karmelske u Bagalovićima, nalazi se u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

 

z5

 

 

 

Gosti su u nedjelju,  nakon pučke svete mise u 11.00 sati u župnoj crkvi u Nuštru izveli prigodan program, na oduševljenje nazočnih vjernika.

 

z6

z7

z8