zupa nustar 1200

Srce materino

U najavi likovne mape SRCE MATERINO stvorene u počast ženama koje su svojim porodom obogatile svijet, Hrvatsku i Crkvu, a osuda pak onima koje su svojoj djeci postale grobnica.

 

Kako izgleda fetus u 10 tjednu trudnoće?

 

10. tjedan trudnoće. Nakon tog vremena se također smanjuje rizik od spontanog pobačaja, iako se još uvijek ne isključuje u potpunosti.

Na ultrazvuku se sada već vidi sićušni čovječuljak. Glava je u ovoj fazi još uvijek neproporcionalno velika u odnosu na ostatak tijela. U 10. tjednu vaša će beba nastaviti podizati glavu, istezati se i češće se kretati, iako će kretnjama i dalje nedostajati koordinacija. Na kraju bebinih ruku, oblikovali su se zglobovi i na šakama se oblikuju mali prstići. Beba će uskoro moći micati prstima i stiskati šaku – to je prvi tjelesni pokret koji pokazuje znakove koordinacije. Formiranje djetetovih prstiju predstavlja važan korak u njihovoj pripremi za život izvan maternice. Njihovo malo srce kuca tako snažno da se može otkriti fetalnim monitorom – a ako očekujete blizance, liječnik će moći čuti dva otkucaja srca. Do 10. tjedna svi vitalni unutarnji organi vaše bebe su na svom mjestu, mozak se neprestano razvija, a živčani snopovi se formiraju i postaju sve složeniji kako bi mozak mogao biti aktivan i primati podražaje. Ženama se daje pravo, a nerođenom?

Svi vitalni organi vašeg djeteta sada su oblikovani i liječnik dijete naziva fetusom, a ne embrijem. Kako opravdati ubojstvo nerođenog, a živog djeteta.

 

Tekst preuzet sa stranica hipp.hr