Catherine

Sveta Kata, dama koja nam dolazi uz pahulje snijega

CatherineKaže narod “Sveta Kata, snijeg za vrata!” Blagdanom Svete Katarine odlaze tako posljednji dani jeseni i počinje zima. Od Svete Kate počinju polako pripreme za božićno vrijeme i Božić. Donosila snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se vjeruje da je simbol hrabrosti jer je davne 304. godine podnijela mučeništvo u Aleksandriji , u kojoj se ta učena ljepotica suprotstavila caru Maksiminu II. i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji.

Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu.

Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu. Pobješnjeli car naredi da se svi kršćani pobiju osim Katarine od koje zatraži brak i odbacivanje vjere. Odbivši takvu ponudu, Katarina je i sebi potpisala smrtnu presudu. Car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. Međutim, plamen s neba je spalio kotač. Katarini je naposljetku odrubljena glava, a iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

U djelima umjetnika prikazana je kao kraljevna okrunjena ružama s palmom u ruci, ili sa prstenom kao simbolom njenih zaruka sa Kristom. Sveta Katarina, hrabra i pametna djevojka, sposobna stajati iza svojih uvjerenja, živjeti po njima i za njih umrijeti. Zaštitnica je učitelja, pravnika, teologa, tajnika, učenika i svih onih koji u svojem životu posežu za znanjem. Svima koji nose ovo lijepo ime svetice današnjega dana neka je sretan imendan!