IMG 20210603 111202

Tijelovo2021

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Tijelovo se slavi u crkvama i svetištima diljem Hrvatske.

 IMG 20210603 111202 

Ove godine Tijelovo smo proslavili, praćeni lijepim vremenom u dvorištu naše crkve. U proslavu su se uključili mnogi vjernici kako iz Nuštra tako i iz filijala Cerić i Marinci i to aktivno: odjenuvši narodne nošnje, hodajući, pjevajući, moleći u procesiji, koja se održala nakon svete mise. Već tradicionalno se u dvorištu oko župne crkve postavljaju četiri sjenice (sivnice) koje simboliziraju četiri životne etape: Djetinjstvo, Mladost, Zrelu dob i Starost. Naš župnik Slavko kaže: “Bog nam je potreban u svakoj etapi našeg života!”

 

tijelovo21  7

 

Fotografije koje možete pogledati u fotogaleriji, fotografirala je naša župljanka Tomislava Stipetić.

 

Video Tijelovske košare 2021. by lekosta, pogledajte ovdje.