zupa nustar 1200

OBAVIJEST I OPOMENA

Dragi župljani, Zahvaljujem Bogu što vas imam kao suradnike.

Neki se zalažu više, neki manje, a svi su pozvani doprinositi duhovnoj i materijalnoj izgradnji Župe. Neki su odbornici, članovi pastoralnog vijeća, vjeroučitelji, čitači, pjevači, pomagači u uređenju crkve, gradnji i popravcima.

U čemu su aktivni članovi tvoje obitelji?

Jedan od načina pomoći je i godišnja članarina (lukno), koje iznosi 100 kuna po paru. Iz prikupljenog lukna i milostinje, ako nije od Nadbiskupije određena za drugu nakanu, od blagoslova kuća, od vjenčanja i pokopa, svećeniku se isplaćuje nagrada – mjesečna plaća, podmiruju troškovi gradnje i popravaka, struje, grijanja, vode, odvoza smeća.

Mjesečno mu se odbroji iznos koji mu je odredila Nadbiskupija prema veličini župe, stažu. SVEĆENIKE NE PLAĆA DRŽAVA NITI JE IKAD PLAĆALA! Ono što prema Vatikanskom i državnom ugovoru Crkva dobiva, na konto oduzete imovine za vrijeme komunizma, ide za gradnje i popravke. Župa je dobila lijep iznos za gradnju crkava u Ceriću i Marincima kao i pomoć donatora i naše Općine. Odgovor ti se nameće kad promisliš koliko si sam uplatio. Od plaće svaki svećenik plaća naknadu što je u župnoj kući, socijalno i mirovinsko u Nadbiskupijsku solidarnu kasu. Prema odredbi dužni smo uz ostale Župe, godišnje uplatiti po 10 kuna za svakog člana Župe. Prema popisu iz 1991. u Župi ima 5862. stanovnika Godišnje dajemo Biskupiji gotovo čitav iznos koji se skupi u blagoslovu kuća. Izdaci su veliki, priliv novca malen.

Prema našim evidencijama lukno plaća mali broj obitelji, od 1125. domaćinstava 551. obitelj ne plaća više godina, većina ništa, a za gradnje i popravke još manje. Kažu da je greška i u meni, jer ne pitam, a dajem usluge krštenja i sprovoda, vjenčanja, krizme… Da svaku nedjelju naglašavam, rekli bi: »Samo pita!«, kako to obično za neke svećenike govore. Ja to ne mogu. Ako si član zajednice, normalno je da podmiruješ članarinu. Roditelji nekih krizmanika koji su prošli prvu pričest nisu ni upisani u knjigu. Traže uslugu bez obaveze. Predlažem da počnu od ove godine. Spremam se u mirovinu. Onome koji dođe iza mene pokušavam pomoći. Važi? Oni koji ne mogu su izuzeti kao i do sada.

Ovim putem vas molim da provjerite svoja zaduženja. Elektra bi vam isključila struju, TV ugasila ekran, a Crkva? Hvala redovitima i molim one koji «su zaboravili obavezu», da je podmire ukoliko mogu.

Za usporedbu: koliko vas košta televizijska pretplata mjesečno, godišnje? Ovo pismo je mala opomena i poticaj, provjera, koliko si ugradio u vjersku zajednicu kojoj pripadaš?

 

PROČITAJTE, PROMISLITE-ODLUČITE!!

                    

                                                                      župnik Slavko Vranjković