zupa nustar 1200

Zornice – jutarnja razmišljanja

ČETVRTAK 10.12.2015.

8. DJELUJE LI RELIGIJA POZITIVNO NA ZDRAVLJE

Zanimljivo je da pozitivan odgovor na ovo pitanje pruža upravo znanost. Vjera, dokazano je, može djelovati antidepresivno, što je protumačeno kao rezultat povezanosti među vjernicima i pozitivnih poruka. No, je li uvijek tako?Utječe li religija pozitivno ili negativno na zdravlje? Naime, nova studija provedena na Sveučilištu Yeshiva u New Yorku pokazala je da su žene koje odlaze na bogoslužja, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, manje depresivne (27%) i imaju pozitivniji pogled na život (56%) nego one koje ne idu na bogoslužja.
U istraživanje je bilo uključeno više od 92.000 žena starijih od 50 godina. Zaključili su i da je prijevremena smrtnost manja za 20 posto kod žena koje odlaze na religiozna bogoslužja nego kod onih koje ne odlaze. Ovo se može objasniti i time što ove žene vjerojatnije izbjegavaju poroke, poput pušenja, pretjeranog uživanja u alkoholu i nekih drugih zdravstvenih faktora rizika.

 

 

DUHOVNA ŽVAKA:

Nažalost mnogi se Bogu obraćaju molitvom kad žele postići nešto nemoguće, za moguće dosta su im i ljudi. Kakva nam je molitva. Je li sebična pa se na Boga tužimo? “Plakala sam što nisam imala nove cipele, dok nisam srela čovjeka koji nije imao nogu”. Helen Keller

 

SUBOTA 5.12.2015.

 

4. DAN GOSPODNJI

Nedjelja je dan Gospodnji..To je “prvi dan u sedmici” Ivan je imao tada viđenja..Slavljen je dan “iza subote” na spomen Isusova Uskrsnuća..

To je dan Isusove pobjede nad smrću, dan susreta u Euharistiji. Primjer: Životinjska svetkovina: paun u svečano odijelo – perje, dobar objed kaže svinja, majmun kaže drvo za veranje i igra. Bog im je ispunio želje. Ništa od svega. Svetkovine imaju samo ljudi koji znaju razgovarati s Bogom (afrička).

 

 

DUHOVNA ŽVAKA:

Načini neko dobro djelo danas. Koji mala dobra djela čini i velika će kad uzmogne.

 


 

PETAK 4.12.2015.

 

4. AMEN

Odgovara našem ” tako je, tako neka bude. posvjedočenje da se slažemo s nekim “Tijelo Kristovo! Amen. tako je, slažem se. To je pouzdanje u Njegovu riječ, vjera da je to što kaže i naš pristanak. AMEN

Prihvaćam što sam čuo!

Zahvaljivanje i pjevanje idu zajedno. Nekad su to bili poklici AMEN- ALELUJA HOSANA

SLAVA OCU I SINU I DUHU… ili refren” Vječna je ljubav njegova.”

 

DUHOVNA ŽVAKA:

Cijeni ono što govoriš, riječi. Svaka od njih može postati tvoja posljednja.

 


 

ČETVRTAK 3.12.2015.

 

3. RASPJEVANI NJEMU NA SLAVU

Radost jer nas Bog voli. “Ja ću se radovati u Bogu!”; “DOĐITE KLIČIMO JAHVI STVORITELJU, SPASITELJU SVOME!”.

Mariji anđeo: ” Raduj se… ” Kod rođenja: “Navješćujem vam, veliku radost… rodio vam se Spasitelj”.

MI SE TREBAMO RADOVATI JER SU NAM IMENA ZAPISANA NA NEBU. ZAKEJ PRIMA ISUSA ” SAV RADOSTAN”. Evanđelje je ” Radosna vijest”… Plod Duha je: RADOST I PJESMA IDU ZAJEDNO.

 

DUHOVNA ŽVAKA:

Načini neko dobro djelo danas. Koji mala dobra djela čini i velika će kad uzmogne.


 

SRIJEDA 2.12.2015.

 

2. BUDNI U MOLITVI

Biti na oprezu, boriti se protiv nemara kako bi došli do cilja.”Dočekati Gospodina kada dođe njegov DAN. Živimo u noći, ali smo sinovi svjetla. “Bdijte jer ne znate ni dana ni časa!”

“Bdijte i molite da ne padnete u napast”, reče Isus. “Budite trijezni i bdijte, vaš protivnik đavao obilazi kao ričući lav tražeći koga da proždere”.

Pavao

 

DUHOVNA ŽVAKA:

A mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i vjerovali u nju. On reče: idi pa i ti čini tako!


 

UTORAK 1.12.2015.

 

1. VJERA I ŽIVOT

Kako od vjere odjeliti konkretan život? Zar Bog nije isti u crkvi i na ulici i u tvojoj kući? Mnogi ga ostavljaju pri izlasku iz crkve, pa žive kao da ga i nema izvan nje. Valjda nisi među njima? Promisli!

 

razmišljanje u tišini 3,5 min

 

DUHOVNA ŽVAKA:

Gdje god bio, nosiš Boga u sebi. Vaša svjetlost neka tako zasja pred ljudima da vide vaša dobra djela ljubavi te slave vašega Oca nebeskoga”

Mt.