xBozicC3

Božić u našem Ceriću

xBozicC3

 

     Ovogodišnja proslava Rođenja Gospodinova u filijalnoj crkvi sv. Katarine u Ceriću, župa Nuštar započela je scenskim uprizorenjem živih jaslica koje su za sve okupljene vjernike priredili članice i članovi KUD „ Slavko Mađer „ iz Cerića. Prema tekstovima Mile s. Bernardine Crnogorac, Osmijeh dubine; s. Ane Cvitanušić, Isus u svemu i o. Franje Jesenovića, Badnja noć, za ovu prigodu obradila je i na scenu postavila učiteljica Eva Dakić naslovivši ovo uprizorenje „Božićna noć u Ceriću- žive jaslice 2012.“


xBozicC1

 

     U prepunoj crkvi sv. Katarine svetu misu polnoćku predvodio je mons. mr. sc. Ivan Ćurić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. Na početku svete mise obraćajući se okupljenim vjernicima mons. Ćurić posvjestio je veličinu rođenja Božjeg sina koji se ove noći rodio za sve nas. U svojoj propovijedi istaknuo je da svatko od nas treba produbiti svoju vjeru i potražiti odgovore kod novorođenoga djeteta položenog u jaslice. Čestitajući svima Božić i Isusovo porođenje izrazio je želju da svatko od nas osobno zna prepoznati i sačuvati svoju vjeru. Nalazeći se u Godini vjere propitkujemo i molimo snagu za novo svjedočenje i življenje vjere u svagdašnjem našem životu, društvu i svijetu. Mons. Ćurić, predvodeći i svetu misu na sam dan Božića,  istaknuo je da poput evanđelista Ivana možemo i moramo propitkivati i tražiti odgovor na pitanje što je za mene vjera? Jaslice u kojima se rodio Isus odgovaraju da je Bogu sve moguće i da Božja veličina i snaga očituju u snazi vjere koju su u rođenju Isusa pokazali i svima nama ostavili Marija, Josip i pastiri.


Ponoćka u Ceriću

 

     Na dan Sv. Stjepana, prvomučenika, svetu misu predvodio je pomoćni biskup i generalni vikar, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji župnika, Slavka Vranjkovića. Biskup je u propovijedi istaknuo žrtvu Sv. Stjepana, koji, kao i mnogi današnji krćani, nose i trpe križ svjedočeći svoju vjeru.

     Liturgijska slavlja ovih blagdanskih dana pjesmom je predvodio zbor „Credo“ pod ravnanjem gđe. Marije Maslov, a uz pratnju cerićkih tamburaša predvođenih Miroslavom Štivićem. Osim tradicionalnih pjesama, u nedjelju, 30. prosinca, u Ceriću ćete moći poslušati i neke izvorne hrvatske pjesme, koje se kod nas nemaju prilike čuti, kao i neke božićne pjesme iz drugih govornih područja, ali i suvremene skladbe. Naime, zbor „Credo“ Vas poziva na božićni koncert koji će se održati odmah nakon večernje mise (počinje u 18 sati), a koju predvodi vlč. Bojan Slaviček. Liturgijsko pjevanje na misi predvodit će zbor iz Duboševice, a na koncertu će nas obogatiti izvornim repertoarom božićnih pjesama. Pozivamo sve da nam se pridruže u slavljenju Božjeg rođenja pjesmom, jer „tko pjeva – dvostuko moli“.      

     više fotografija uskoro