zupa nustar 1200

Božićna čestitka nadbiskupa Srakića

ĐAKOVO (TU) – „Gospodine, ovaj dan je sličan tebi, on je prijatelj ljudi. On se prema ritmu vremena vraća svake godine; stari sa starima i obnavlja s djetetom koje se rodilo. Svake godine nam dolazi i prolazi, pa se ponovno vraća pun čari. Zna da ga ljudska narav ne može zanemariti. Poput tebe, on dolazi u pomoć ljudima koji su u nevolji. Gospodine, cijeli svijet žudi za danom tvoga rođenja…“ ponovio je nadbiskup Marin Srakić riječi sv. Efrema, predvodeći u đakovačkoj prvostolnici svečano misno slavlje na svetkovinu Rođenja Gospodinova. U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o Božiću, prijatelju čovjeka, o Novorođenom koji ne zna govoriti, koji na dan svog rođenja možda govori samo svojim prodornim plačem – plačem koji želi potaknuti srce, koje traži očeve i majke da ga tješe, da mu pomažu rasti, da ga zaštićuju, da mu pomažu i zaodjenu u hladnoći.

„Zajedno s tim djetetom to traže maleni nama bliski i daleki, to mole djeca koja su žrtve nasilja svake vrste. To traže milijuni malih lutalica u predgrađima velikih svjetskih gradova, to traže djeca u zemljama Trećega svijeta. Ali to isto vrijedi i za djecu našega naroda u čiju je obranu stala i Crkva, nastojeći da se naša djeca ne odgajaju u nekom ‘orwelovskom’ duhu. Ne mislimo da se radi o nekom pitanju vjere, nego o jednom od stupova društva. Obitelj u svim kulturama, na svim širinama, ima vrlo jasnu dimenziju. Zato maknuti ili oslabiti taj temelj isto je kao maknuti temelje društvenosti i društva“, upozorio je nadbiskup Marin.

Govoreći o vrijednosti institucije obitelji, istaknuo je kako je ona mjesto gdje se uči živjeti zajedno, gdje se uči postati građanin, graditi društvo ili živjeti zajedno s drugima. „Tako se stvaraju snažni gradovi i države i samo shvaćanje nacije. I zato, ako se uništi stabilnost, vjernost, mogućnost povjerenja u to malo društvo, čovjek gubi s vida ono svoje ‘mi’, ističe samo svoje ‘ja’, koje često bude načelo razdora. Kako će se djeca spremati za odgovorno očinstvo i majčinstvo na mutnim idejama o braku i obitelji, o spolnosti i životu?  Pogotovo kada se nevinost i naivnost zloupotrijebe…“ upitao se nadbiskup, istaknuvši kako se na Božić djeci pridružuju starci, stranci, bolesni, osamljeni, razočarani, svi siromasi svijeta.

„U ime svih njih Betlehemsko dijete traži za sve malo ljubavi. U tom se sastoji Božić, on je molba ljubavi koju upravljaju slabi, a dijete položeno u jasle prvi je odgovor na krik slabih: Isus učitelj, spasitelj svih, došao je u Božje ime da nitko ne bude prepušten svojoj nemoći. On za sve traži od nas da budemo uz njega, da ga slijedimo, da napustimo prepotentnu i kapricioznu oholost da od njega učimo biti blaga i ponizna srca“, rekao je nadbiskup Marin te pozvao okupljene vjernike da barem na tren krenu do betlehemske spilje i ondje se kratko zadrže, odvrate oči od sebe i upru ih prema tom djetetu. „Osjetit ćemo da iz dubine srca izvire osjećaj zahvalnosti i nježnosti. Moći ćemo doživjeti da nas Gospodin ljubi. Taj dan je doista dan ljubavi, prijateljski za onoga koji je nemoćan i siromašan i prijateljski za onoga koji je bolestan i kojemu je potreban poticaj, ohrabrenje, nježnost“, rekao je nadbiskup Srakić te uputio božićnu čestitku svim vjernicima.