zupa duha svetoga nustar 4

Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodnje

cvjetnica1Cvjetnica ili Nedjelja Muke zadnja je korizmena nedjelja. Hrvatske kršćanske nazive za korizmene nedjelje prije Uskrsa polako ali sigurno ostavljamo zaboravu, pa se tako prvih pet naziva za nedjelje neopaženo, ali sigurno izgubilo iz upotrebe. To su Čista, Pačista, Bezimena, Sredoposna i Gluha nedjelja.

Cvjetnica daje najjači otpor jer se najduže zadržala u tradiciji. Vezana je uz običaj po kojem se na cvetnu nedjelju umivamo u cvijeću, a maslinove grančice i ostale vjesnike proljeća nosimo na blagoslov u crkvu, kako bi nam posvećeni donijeli blagoslov u kuću. Zbog toga Cvjetnica najjače odolijeva zaboravu.

Kada iz perspektive današnjeg vremena razmatramo Isusov mesijanski ulazak u Jeruzalem, možemo u njemu vidjeti hrabrost i odlučnost kojom Isus stupa ka konačnom dovršenju svoje božanske „misije“ na zemlji. Isus uz klicanje naroda ulazi u Jeruzalem – ulazi u naš život, naš prostor i naše vrijeme, skrovito i jednostavno. Pokazuje nam da ljudsko oduševljenje ne traje dugo i nije postojano. Oni koji su ga slavili danas, razapet će ga sutra. Njegov ulazak u Jeruzalem je slika njegova duhovnog ulaska u naš život, u kojem ga, baš poput gomile u Jeruzalemu, dočekujemo s cvijećem, ili mu na ramena stavljamo i svoj križ.