zupa duha svetoga nustar 12

Današnje obitelji putem Akvile i Priscile

PriscilaDanas je sve manje bračnih parova koji zajedno dolaze na misu. Redovito je to postao „posao“ koji najbolje obavljaju žene. Ne vrijedi to za sve, jer još uvijek ima parova koji vrijednuju obiteljsko zajedništvo. Ali, mora se priznati, sve ih je manje i manje. Zavirimo li u daleku prošlost i vrijeme prve Crkve, pronaći ćemo u njemu par koji je prkosio svome vremenu, zasluživši zbog toga vijenac svetosti.

Bili su bračni par koji se svojim vjerničkim ponašanjem isticao u Korintu. Njihov život privukao je svetoga Pavla koji je ubrzo u njima pronašao svoje prve suradnike i pomoćnike. Često ih je spominjao i pozdravljao u svojim poslanicama, tako da je njihov spomen ostao zauvijek obilježen u Svetom pismu. Bili su jedni od prvih spomenutih laika u vremenu prve Crkve. Živjeli su časno od svoga rada. Sveti Pavao spominje da su izrađivali šatore. Tako ih je i upoznao, jer se i on tim zanimanjem bavio. Vrata svoga doma i svoga srca otvorili su širom prvim kršćanima. Sebe i svoj dom ponudili su za službu Gospodinu. U poslanici Korinćanima Pavao piše: „Mnogo vas pozdravljaju Akvila i Priscila zajedno sa crkvom koja se sastaje u njihovoj kući.“ (1Kor 16, 19) U njihovoj kući Pavao je boravio oko godinu i pol. Pišući poslanicu Rimljanima šalje im posebne pozdrave: „Pozdravite moje suradnike u Kristu Isusu, Prisku i Akvilu, koji su podmjestili svoj vrat za moj život i kojima zahvaljujem ne samo ja nego i sve crkve poganskog podrijetla. Pozdravite i crkvu koja se sastaje u njihovoj kući.“

I danas su primjer neumornog služenja Bogu u okrilju svete Crkve, koju je svako od nas pozvan izgrađivati u okrilju svoje obitelji. Crkva ih časti kao mučenike a njihov spomen slavi 8. srpnja.