DRUGA TRIBINA – osvrt

DUH SVETI U TEOLOGIJI I ŽIVOTU SVETOGA PAVLA

Na drugom predavanju koje se održalo 18.02.2011.g., poslije večernje svete mise, župa Nuštar ugostila je dr.sc. Ivicu Čatića, profesora na KBF-u u Đakovu i višeg asistenta pri Katedri Svetoga pisma Novoga Zavjeta. Dr. Čatić je svećenik Srijemske biskupije i župnik u Petrovaradinu. Veliki broj vjernika imao je priliku poslušati izlaganje na kojem je dr.Čatić pokušao približiti samo djelić teologije svetoga Pavla kroz djelovanje Duha Svetoga.

U Djelima apostolskim, koja su svojevrsno „peto evanđelje“ opisan je životni put najpoznatijeg obraćenika,svetoga Pavla, koji poslije osobnoga susreta sa uskrslim Kristom ostavlja svoj „stari život“ i počinje jedan potpuno novi, u kojemu simboličnom gestom mijenja i ime. Savao – gorljivi i neumoljivi progonitelj kršćana postaje Pavao –  najrevniji Kristov apostol poslan da pronosi evanđelje po svem svijetu.Pavao nije samo utemeljitelj kršćanstva; primivši dar Duha Svetoga i ojačan njime on na svojim putovanjima  donosi Radosnu Vijest i Židovima i poganima. Dr. Čatić osvrnuo se u svome izlaganju na veliku ulogu Duha Svetoga u čovjekovom životu koji je vidljiv u djelima iz ljubavi. Onako kako majka privija dijete; zaštitnički, nježno i ljubeći ga bez puno riječi, tako nas ljubi raspeti i uskrsli Krist. Sva djela duhovnog i tjelesnog milosrđa nije nam moguće činiti bez pomoći Duha. Istaknuvši tako ljubav koja djeluje uvijek u „suradnji“sa Duhom Svetim, dr.Čatić naglasio je da je  i sveti Pavao sam sebe odgajao za tu suradnju u ljubavi iz ljubavi. Isto tako, na nju je pozvan i svaki kršćanin.

Obratiti se, ući u nutrinu svoje duše i spoznati sve u čemu griješimo nije ni jednostavno niti lako. Potrebno je „umrijeti grijehu“ da bismo živjeli „u Kristu“. Uskladimo stoga svoje misli, riječi i djela da postanemo ljubljena djeca Božja. Krenimo Kristovim putem koji vodi u život i pri tome ne zaboravimo „da i najduži put počinje prvim korakom“…