Franjevci u gostima

P1250424 800x600

Prve korizmene nedjelje, euharistijsko slavlje u našoj župi predvodio je fra Ivan Penava iz župe Bezgrešnog Srca Marijina, i njihov zbor mladih „Fra Vjekoslav Mičuda“, koji su nam došli iz Novoga Sela. Svojim pjevanjem obogatili su misno slavlje, donoseći sa sobom svježinu novoga. Sudjelovali su i na pobožnosti Križnog puta.

P1250423 800x600 3

U propovijedi se fra Ivan osvrnuo na jednakost vjere koja nas sve potiče na traženje. Isus je tražio sebe kao čovjeka i zbog toga se povlačio u pustinju i samoću, sam pred Boga. Vječito pitanje koje i danas prati vjernika uvijek je pitanje o samome sebi, o smislu svoga postojanja? Čovjek nije ono što je pred drugima, čovjek je ono što je pred Bogom, naglasio je fra Ivan. Nesigurnost je najčešća čovjekova pratiteljica na tome putu. Da bi mogli pravilno izabrati moramo ponekad odvojiti malo vremena i mira za sebe. Isus se često povlačio u samoću, u pustinju, u osamu. U današnjem vremenu najbolji primjer dao nam je papa Benedikt, koji je, kako je sam rekao; „svoju odluku donio nakon dugog razmišljanja pred Bogom, a ne pred kardinalima“. On je Boga susreo u svojoj samoći i svome miru, zbog toga ga je i mogao čuti. Neka nam ova korizma postane kušnja, rekao je fra Ivan, koja će nam pomoći da se odvojimo od svih problema koje nalazimo u suvremenoj pustinji ovoga svijeta.

Poslije mise, pater je održao prigodno predavanje o redovničkim redovima kroz povijest, i njihovim utemeljiteljima. Naglasio je 2013. godinu, kao godinu u kojoj ćemo proslaviti 1700 godina od proglašenja Milanskog edikta cara Konstantina Velikoga iz 313. godine, kojim je kršćanstvo dobilo slobodu. Pojedini redovi, koje su osnovali sveti muževi i žene, svoj su početak imali od Svete Crkve, koja ih je svojim odobrenjem potvrdila. Pater je redovništvo slikovito prikazao kao četiri „buma“ koja su odjeknula Crkvom. Današnje vrijeme potrebito je svetosti vjernika, ponovnog „buma“ kojim će vjernik spoznati u sebi pravu istinu; „ Istinu Boga koji te volio – koji je dao Sina svoga za tebe –koji je uskrsnuo i poziva tebe da kreneš za njim. Istinu Boga – istinu ljubavi.“