zupa duha svetoga nustar 12

„ GOSPODIN MOJ I BOG MOJ!“- SVETI TOMA

tomaSveti Toma rođen je u ribarskom mjestu Batsaidi na obali Genezaretskog jezera. Bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola.

Možda je najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće nakon što je čuo za nj, no ubrzo nakon što je vidio Isusa rekao je “Gospodin moj i Bog moj!”  zbog čega ga zovu i Nevjerni Toma. Poznat je i pod nazivom Blizanac, zbog aramejskog značenja njegova imena.


Sveti Toma apostol podnio je mučeništvo u Indiji gdje je propovijedao Evanđelje, poganski kralj u Kalamini osudio ga je na smrt. Izboden i kamenovan, u mukama je predao svoju dušu Bogu. I danas se kršćani u Indiji nazivaju Tominim kršćanima.  

Blagdan sv. Tome slavi se u Katoličkoj crkvi 3. srpnja, zaštitnik je Indije, a u Hrvatskoj grada Pule gdje mu se i nalazi prekrasna bazilika. Osim toga zaštitnik je arhitekata i graditelja.


MOLITVA SV. TOMI APOSTOLU

Sveti Toma Apostole. Ti si riječju, životom i mučeničkom smrću dao svjedočanstvo za Gospodina našega Isusa Krista. Pomozi nam svojim zagovorom da ga s tobom zajedno uvijek priznajemo Bogom i Gospodinom, da svoju vjeru djelima i životom svjedočimo te tako dademo svoj doprinos u širenju Kristova Kraljevstva po kojemu nas on vodi pravoj punini života i potpunoj radosti koja je u nama zalog vječnoga života. Amen!