buk2

IMAM TI NEŠTO REĆI

buk2Sve se odvija u kući bogatog farizeja. Isus je pozvan na objed,a uokolo su sjedili prijatelji i istomišljenici domaćina.

Vrebali su da ga „uhvate u riječi“. Isus je, kako to opisuje Luka dobro znao da su ga pozvali s razlogom Shvatio je njihovu igru.

Vjerujem da su naručili ženu sumnjiva morala da dođe i odigra dogovoreno.

 

Ona dolazi, slika vam je poznata, kleči do Isusovih nogu, suzama ih kvasi, ljubi, kosom briše. Vjerujem da se potpuno promijenila kad se susrela s njegovim očima. Farizeji nisu. Evanđelje je zapisalo da  su bili zgroženi njegovom mirnoćom i onim što je radila žena. Zgoda  

se u prvoj zajednici pripovijedala. Domaćin je iznio svoju sumnju. “Da je on prorok znao bi  kakva žena ga se dotiče .“

Znajući što misle on i dalje prihvaća iskreno pokajanje do suza  grešne žene.

Njegov način  sve iznenađuje. “Šimune, imam ti nešto reći“

Pročitao ih je. Shvatio je da su mu postavili zamku iz koje je jedino On mogao izaći. Farizej ima svoju sliku o Bogu, svoj sud o ženi i drugima. Bog drugačiji. Šimun dobiva pouku o praštanju, ljubavi i milosrđu.

On ga podsjećana negostoljubiv prijem, na običaje koji su pri ulazu u kuću nedostajala pa ukazuje na obraćenje žene pokajnice.   “Oprošteni su ti grijesi.” Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: “Tko je ovaj da i grijehe oprašta?” A on reče ženi: “Vjera te tvoja spasila! Idi u miru! Bog je dao milost obraćenja. Isus svakome pruža priliku te kod Boga nitko nije na izgubljen. Papa Pavao VI u jednom svome nagovoru u Korizmi rekao je slijedeće riječi: „Najljepše i najozarenije lice jest ono što je oprano u suzama pokajnicama.“I nama se obraća s istim upitom samo što je malo onih koji odgovore: “Učitelju kaži!“  Zasigurno će nam reći isto što i slijepcu Bartimeju: “Što hoćeš da ti učinim“?  Odgovori mu srca puna vjere:“Da progledam ne samo tjelesno nego i duševno!“ Koliki su svećenici, nakon posjeta nekih obitelji, doživjeli istu osudu i  nerazumijevanje. Dežurni kritičari osuđuju, spremni u svakoj prilici „naći onu koja ga se dotiče“.

I nama se obraća onako izravno:“prijatelji, imam ti nešto reći!“ Poslušaj njegovu opomenu u ovo korizmeno vrijeme! „Ne trebaju zdravi liječnika…“, dalje nadopuni sam.