xstepinac

Kardinal Stepinac u Nuštru proglašen svetim

xstepinacKad bismo sudili po svečanosti koja je priređena u nedjelju 2. rujna 2018. te izgledu podignute kapelice na čast blaženom Alojziju Stepincu, mogli bismo zaključiti kako je on i prije službenog proglašenja koje strpljivo isčekuje vas Hrvatski katolički puk, u Nuštru već proglašen svetim.

Nuštarci su u mnogočemu uvijek išli korak naprijed, tako su i ovaj put podižući kapelu blaženom kardinalu Alojziju, hrvatskom mučeniku, osigurali sebi, ali i svima onima koji se žele moliti za njegovo što skorije proglašenje svetim, dostojanstveno mjesto molitve. Kapela je smještena  uz križ, s lijeve strane prednjeg ulaza u crkvu Duha svetoga.

 xkapela as

 

Kapela je svečano blagoslovljena u nedjelju 2. rujna 2018., nakon prethodno održane trodnevnice i koncelebrirane svete mise, koju je uz župnika Slavka i mons. Tadiju Pranjića predvodio dekan mons. Stjepan Krekman.

 xblag kas

Ove se godine slavi 120 godina od njegova rođenja i 20 godina od proglašenja blaženim. „Mi smo odavno željeli podignuti kapelicu u čast svima koji su za hrvatsku domovinu žrtvovali svoj život, bili progonjeni, krivo osuđeni, ubijeni, kao što je bio kardinal Stepinac. I to je njemu i njima u spomen”, ističe Nuštarski župnik Slavko Vranjković.

Kapela je podignuta zahvaljujući entuzijazmu i dragovoljnom radu nekolicine Nuštaraca, posebice zalaganjem crkvenih odbornika: Jose Šarića, Danijela Totha, Janoša Vacija, Andrije Goluba, Ivana Kruhobereca i donatora, suradnika u gradnji na čelu s Josipom Srednoselcem.

xgradnja kas

 

Josip je organizirao rad, pronašao donatore koje bi dugo trebao nabrajati. Uz pomoć Općine Nuštar, zidara Darija Ižakovića, majstora zlatnih ruku, nikla je ova prelijepa kapela.

 

xgrad kas1

 

Župnik Vranjković (dobro poznat i kao pisac i likovni umjetnik), zajedno s njima osmislio je izgled kapelice te se, kako kaže, brinuo da majstori ne budu gladni i žedni.

Uz kip blaženoga Alojzija Stepinca postavljene su i dvije ploče.

Na jednoj stoji: „Gore gledaj prema nebu i ne boj se. Alojzije Stepinac“, a na drugoj: „Nismo mrtvi, živimo u vašem sjećanju. U spomen mučeniku kardinalu Alojziju Stepincu i svima koji su se žrtvovali, bili proganjani i ubijeni za slobodu i samostalnost domovine Hrvatske. Župa i Općina Nuštar, 2018.“.

 

U iščekivanju proglašenja blaženog Alojzija svetim, ustrajmo u molitvi.