NAŠE JE PRAVO IZABRATI

Nalazimo se pred ponovnim izborima za Hrvatski Sabor. Na njima se odlučuje o našoj budućnosti i budućnosti naše djece, tako da je pred nama odgovoran zadatak; dobro promisliti koga ćemo zaokružiti i kome ćemo pokloniti svoje povjerenje. Dužnost katolika, kao građana Republike Hrvatske, svakako je izići na izbore i glasati u skladu sa vlastitom savješću.  Neodgovorno se ponašaju oni koji govore da se njih izbori nimalo ne tiču. Izlazak na izbore je naše građansko pravo i kršćanska dužnost.

Katekizam Katoličke Crkve izričito naglašava da vjernici trebaju aktivno sudjelovati  u javnom životu i svim pitanjima koja se tiču općeg dobra njenih građana. Briga za opće dobro mora se povjeriti najboljima. Zbog toga je važno poznavati stranke koje izlaze na izbore i njihove programe. Po kakvim se pravilima  tada trebamo ravnati želimo li glasovati kao katolici i promicati vrjednote po kojima živimo? Kojim kriterijima se ravnati pri prosudbi i izboru stranaka i programa? Mislim da je najpametnije ravnati se onim kriterijima po kojima živimo.  Logično je da vjera, ukoliko se doista živi, postaje najsavjesniji kriterij društvenog i političkog života. Po toj logičnosti glas vjernika uvijek je glas osobne savjesti i moralnosti, onoga što je sam Bog upisao u njega. Zbog toga neće biti teško odabrati.


Glas vjernika uvijek će biti glas ZA:

stranku koja brani i štiti ljudski život, od začeća do naravne smrti
koja podupire demografski razvoj svoje zemlje
koja promiče dostojanstvo braka i obitelji, i pravo roditelja na cjelovit odgoj svoje djece
stranku koja se zalaže za slobodni izbor vjerskog odgoja i vjeronauka u školi
koja potiče pravo na zaposlenost, dostojanstveno vrednuje ljudski rad, osigurava svakome pravo na primjeren dom, na dječji dodatak i porezni sustav koji djeluje u korist obitelji, kulture i općeg dobra
stranku koja se zalaže za neradnu nedjelju
i poštovanje svekolike Božje prirode
koja zagovara socijalnu pravdu, solidarnost i supsidijarnost u korist općeg dobra svih građana
vjernik će svoj glas dati onome koji se zalaže za mir
i za cjelovitu istinu o hrvatskoj prošlosti, Domovinskom ratu i braniteljima…
 

Glas vjernika biti će glas PROTIV:

droge, ovisnosti, korupcije, pornografije i prostitucije
protiv istospolnih bračnih zajednica…

Stječe se dojam da su katolici manjina u hrvatskom društvu, uvijek na samim marginama društvenog života a ne bi trebalo biti tako. Aktivno uključenje u izgradnju suvremenog hrvatskog društva nije lagano, pogotovo ako imamo na umu komunistički sustav iz kojega smo izašli. Postoji li u nama još uvijek trag straha? Osjećamo li se kao vjernici laici – ravnopravnim građanima? Može li nam povijest biti najbolja učiteljica života? Znamo li učiti na greškama?

Predstojeći izbori događaju se na povijesnoj prekretnici ulaska u europske integracije i oblikovanja pravnog ustroja koji će dugoročno odrediti društveni razvoj i vrijednosno ozračje naše zemlje. Dani koji su pred nama su dani novoga i odlučnog početka. Dobro je uvijek krenuti iznova; sa novim zanosom za Boga, čovjeka i cjelokupno društvo u kojem živimo.

Crkva nas zato potiče „ Izađimo na izbore i molimo za svoju domovinu!“.