papa

Papino odreknuće

Papino odreknuće – legalan čin, zakon ga predviđa
[ 11.2.2013. ]

papa‘Svetoga Oca u ovoj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno’, rekao za HKR crkveni pravnik mr. Mićan. 
Papa Benedikt XVI. najavom odreknuća od službe Petrova nasljednika postupio je po crkvenom zakonu. Iako novija povijest ne bilježi ovakav primjer, Zakonik kanonskoga prava ipak predviđa tu mogućnost – protumačio je za Hrvatski katolički radio crkveni pravnik iz Đakova mr. Mato Mićan: „Kanon koji govori o ‘praznoj stolici’ kada ga tumače stručnjaci kaže da može biti ili zbog Papine smrti ili zbog njegovog odreknuća. To je u biti jedan legalan čin i zakon ga predviđa“

U ovom slučaju, ističe mr. Mićan, ne govorimo o Papinoj ostavci, već o odreknuću od službe, jer papa nema kome podnijeti ostavku – on ima potpunu vrhovnu vlast, nikome on neće predati odreknuće od službe, nego će ga priopćiti u javnosti i kako je najavio 28. veljače u 20.00 sati stolica sv. Petra bit će upražnjena. 

Svetog Oca u ovoj odluci nitko ne može spriječiti i ne može se dogoditi da njegovo odreknuće ne bude prihvaćeno, jer on je najviša vlast u Crkvi. Njegovu vlast, do izbora novoga Pape, ne vrši nitko drugi i ništa se ne može mijenjati u upravljanju općom Crkvom, rekao je mr. Mićan. Dodao je kako je prvi i osnovni zadatak je izabrati novoga Papu. Dekan Kardinalskog zbora ima zadaću što prije sazvati konklave. A Benedikt XVI. ne može sudjelovati u izboru svojega nasljednika, ima više od 80 godina. Na kraju napomenimo da je Benedikt XVI. odluku o odreknuću od službe donio pri potpunoj svijesti i slobodi.