zupa nustar 1200

Papino odreknuće

Nadbiskup Marin Srakić o Papinom odreknuću od papinske službe
PDF
Ispis

ĐAKOVO (TU)– Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Marin Srakić dao je izjavu povodom odreknuća pape Benedikta XVI. od papinske službe: “Izjava pape Benedikta XVI. sve je iznenadila. Mnogi su doživjeli šok. Međutim, to ne treba tako doživjeti. Riječ je o odluci koja očituje snagu duha, viziju sadašnjosti i budućnosti, koja  potvrđuje vjeru da Crkvu, prije svega, vodi Duh Sveti, a ne neki čovjek i povjerenje u nasljednika. Kada je imenovan za nasljednika Ivana Pavla II., odmah su me pitali hoće li on moći ispuniti ono što je započeo Ivana Pavao II., koji je pokazao veličinu duha i za kojega možemo reći da je bio veliki papa.

 

 

 

Poznavali smo kardinala Ratzingera kao izuzetnog znanstvenika, filozofa i teologa. Tijekom osam godina kako vodi Kristovu Crkvu kao Rimski biskup, pokazao je da nije samo veliki teolog, nego ujedno i veliki pastir. On se zapravo s vremenom pretvorio u pravog župnika, vrsnoga katehetu, branitelja Crkve, posebno u onim slučajevima i u krajevima gdje je Crkva ugrožena, gdje je u pitanju sloboda vjere. Ušao je u dijalog i s predstavnicima drugih crkava, isto tako i s onima koji ne vjeruju, te će u povijesti zauzimati značajno mjesto. Izuzetno je značajan i za našu, Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Prije svega, poznavao je prilike u našim  krajevima, što se dalo uočiti u nizu naših susreta. Sjećao se detalja iz života naše Đakovačke i Srijemske biskupije, a za nas je značajan posebno jer je osnovao Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu – metorpoliju, što je Đakovačku biskupiju uzdigao na rang nadbiskupije i Đakovo proglasio metropolitanskim sjedištem, ujedno odvojivši Srijemsku biskupiju od Đakovačke biskupije, koje su tijekom dva i pol stoljeća bile vezane jednim biskupom.

Kao čovjek, u neposrednoj komunikaciji Benedikt XVI. izuzetno je drag, neposredan, srdačan u razgovoru, s njim se moglo razgovarati o svemu, znao se i našaliti. Rekao sam mu kako smo papi Ivanu Pavlu II. obećali kada dođe u Đakovo pokloniti vagon vina. Pitao me: – A kad bi ja došao u Đakovo? Rekao sam mu: – Dođite, pa ćemo vam pokloniti!”

Upitan o odlikama koje bi trebao imati novi papa, nadbiskup Srakić je rekao: “Zdravlje duše i tijela, da zdrava duha  promatra i uočava situaciju u kojoj Crkva i svijet živi, mora imati viziju kako sačuvati jedinstvo Crkve i voditi je u uzburkanim vodama današnjega svijeta, jer Papa je doživljavao udarce s mnogih strana, unutar i izvan Crkve, uhvatio se u koštac s pitanjima Crkve koja nipošto nisu na čast nego na sramotu crkvenog života.”  (B. L. – A. B.)