zupa duha svetoga nustar 11

Proslava Božića u Ceriću

Susret u Božiću – Žive jaslice

Na blagdan svetoga Stjepanau filijalnoj crkvi sv. Katarine u Ceriću, župa Nuštar uprizorene su žive jaslice koje su za sve okupljene vjernike priredili članice i članovi KUD „ Slavko Mađer „ iz Cerića.   Prema testu vlč. Slavka Vranjkovića pod nazivom „Susret u Božiću“ uprizorenje je na scenu postavila gđa. Evica Dakić.

Proslavljen blagdan Svetoga Stjepana

Nakon uprizorenja živih jaslica, slavljena je večernja sveta misa koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić u zajedništvu s vlč. Slavkom Vranjkovićem.

Na početku misnog slavlja nadbiskup je istaknuo: „ Danas ćemo slušati o kamenovanju i mučeničkoj smrti sv. Stjepana, zbog njegove vjere u Isusa. Pitamo se kako to da Bog nije prihvaćen? Kako to da Izabrani izraelski narod koji se tolike generacije pripravljao na Mesijin dolazak ostaje tako daleko od Isusa u času njegova rođenja i silaska na zemlju? Kako to da tolika jednostavnost darivanja Boga u djetetu biva stjerana u štalu?

 

Ceric nadbiskup

U propovijedi je nadbiskup je govorio o važnosti Božića za svakoga od nas: „ Božić znači da je Bog prisutan, da je „ Riječ tijelom postala i prebivala među nama.“ Da se dogodio taj prodor u našu stvarnost, silaska s neba na zemlju. Bog čije je lice uvijek okrenuto prema nama dolazi s nama da bismo ponajprije mi bili bliže sebi i drugima. Iako se taj silazak događa u slobodi i darovanosti, silina milosti ne može nas ostaviti ravnodušnima. A može na i zbuniti. Pa u svojoj zbunjenosti postupamo potpuno krivo. Od Božića napravimo slavlje, ugođaj, druženje uz puni stol. No, puko druženje uz puni stol, potpuno je banaliziranje Božića. Za druženje nam nije potrebna niti posebna ljubav prema bližnjemu, niti posebna želja za promjenom života, već samo želja za zabavom i opuštanjem te bijegom od svakodnevnice. Druženje ne traži nikakvo poniranje u dubinu misli i osjećaja, promišljanje o smislu života. Ne traži čak niti promjenu odnosa prema drugome, praštanje i prihvaćanje drugoga. Zbijajući se u masu koja se druži za Božić, mi tako često ostajemo jedni kraj drugih, ravnodušni prema Bogu i jedni prema drugima. I tako odbijamo Boga, zatvarajući se u buku površnosti i bezosjećajnosti, bez ozbiljnog susreta s njime, sami sa sobom i bez susreta s našim bližnjima, s onima koje ne uspijevamo prihvatiti i iskreno ih poštovati, štoviše ljubiti.

Prihvaćanje otajstva Božića znači traganje sa Božjom prisutnosti u svijetu, u drugome čovjeku, tako da nas život i život drugih ljudi postaje slava Bogu i očitovanje slave Božje“.

Božićni koncert

Nakon svete mise uslijedio je božićni koncert koji su za ovu prigodu zajednički izveli članovi crkvenoga zbora „ Credo“, članovi KUD-a „ Slavko Mađer“ te Dječji zbor, uz tamburašku pratnju mladih tamburaša te mladih recitatora.

Ceric zborovi

Koncert je pjesmom započeo Dječji zbor s pjesmom „ Televizor“, a nastavio zbor „ Credo „ s pjesmom“ Preveliku radost“ . Nakon njih izvedene su pjesme: „ O kakva to svetlost“ ( KUD Slavko Mađer); „ Kakve s´to jasnosti „ (Zbor Credo); „ Iznad naših se poljana „ (zbor Credo); „ Spavaj mali Božiću „ ( Dječji zbor); „Spavaj, spava,j Djetiću“ (KUD); „ Božiću se klanjamo – napravi mi tata jasle ti “ ( Dječji zbor); „Nek moje srce budu jasle„ ( Zbor Credo); „ Narodi nam se „ ( zajednička izvedba svih izvođača ) „ Zvončići“ ( tamburaši i svi izvođači).

Tekstove malih recitatora i ove godine odabrala je gđa. Evica Dakić. Za ovu prigodu odabrani su tekstovi Vinka Kosa, Ante Sekulića, Mihovila Pavleka Miškina, Stanislave Adamić, Tona Smerdela, Stanka Petrova, s. Mila Bernardine Crnogorac i Nevenke Videk.

Na koncu koncerta okupljenoj zajednici obratila se voditeljica Zbora Credo gđa. Jasmina Puharić i rekla: „ Ove godine kao temu božićnoga koncerta odabrali smo jaslice u koje je majka Marija položila svoga sina. Želimo svima Vama da naša srca budu takve jaslice, jaslice duboke vjere i pouzdanja, jednostavnosti i skromnosti. Neka budu dar kojim ćemo darivati Isusa. U svoje ime i u ime svih nas neka Vam je sretan i blagoslovljen Božić“.