3kralja

“K Tvojoj svjetlosti koračaju narodi,

i kraljevi k istoku Tvog sjaja”3kralja

Tamo daleko, sjaj jedne zvijezde navijestio je jedinstveni događaj povijesti. Za tim sjajem, na put u nepoznato, uputila su se i tri mudraca, tri maga, tri kralja. Predaja ih različito naziva. I danas više nije niti bitno što su točno bili, jer Onaj kome su se krenuli pokloniti obilježio je svijet svojim rođenjem. Bog se objavio u tijelu malena djeteta. Njih trojica bijahu dotaknuta bogojavljenjem koje im je objavio sjaj zvijezde na nebu.

Iskustvo izvana potaknulo ih je na sebenadilazeći put u kojem su pronašli snage koja je izvirala iz same čiste ljubavi i njihove sposobnosti za žrtvu. Svrha njihova puta nije bila saznati što se dogodilo pod sjajem te zvijezde, nego je označila korak ka jednom posebnom iskustvu – iskustvu vjere. Oni su povjerovali. Zbog toga im se nijedan put nije činio dalek. Svaki iskorak bio je korak bliže Bogu. Tri kralja na put nose zlato, tamjan i smirnu. To su dragocjenosti dostojne Kralja kraljeva. Njih trojica predstavljaju cijeli svijet koji se klanja rođenom Bogu.

Svi mi, više ili manje, cijeli svoj život provedemo na putu pod zvijezdama – tražeći Boga, idući sa Bogom ili bježeći od Boga. Koji put je najbolje osvijetljen, kao i onaj kojim ćemo krenuti – ostaje uvijek i samo, naša odluka.