“Ti si Sin moj ljubljeni”

sinIsusovo krštenje može zbuniti vjernika ako o njemu istinski razmisli. Zašto je bilo potrebno krštenje onome koji je bez grijeha došao na ovaj svijet? O tome se pitao i sveti Ivan Krstitelj kada ga je ugledao gdje stoji u redu zajedno sa grješnicima koji su čekali da ih krsti u Jordanu. Ali Isus mu odgovara da samo nastavi, jer on slijedi volju Oca svojega. U trenutku njegova krštenja otvara se nebo i glas Svevišnjega progovara: „Ti si Sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina!“

Ljubljeni; reći da ljubimo nekoga znači izreći se mnogo intimnije o svojim osjećajima, otvoriti se drugome, ljubiti ga posvema i potpuno bez ikakvih zaprijeka. Takva ljubav cjelovito prihvaća drugoga u svoju nutrinu, obuhvaća ga snagom osjećaja i voljenosti. Ljubljeni postaje dijelom onoga koji ga ljubi, zahvaćen ljubavlju, obuhvaćen njome, ali i zaštićen. Što sve može učiniti čovjek koji osjeti da je tako voljen? Gdje su granice onome koji tako ljubi, kao što je ljubio Bog dijete svoje? Znamo li tako ljubiti Boga, bližnjega?

Milina; je postala zaboravljena riječ. Potaknuti osjećaj miline u nekome može samo ljubav. Sa milinom dočekujemo nekoga, razmišljamo o nekome, pišemo nekome. Mio osjećaj vraća nas u vrijeme djetinjstva i nevinosti (mala djeca su mila djeca). Krasi ga ljepota izričaja – već dok ga izgovarate, i vi ste raznježeni. Mili je čovjeku susresti se s onima koji nas raduju, čije nas postojanje usrećuje. Ponekad je dovoljno samo znati da su prisutni, negdje blizu nas; spazite ih krajičkom oka a osjetite treptajem srca. Prožeti smo srećom. Osjetimo milinu zbog nečijeg postojanja, i u trenu je ispunjeno cijelo naše srce. Zbog toga bih milinu svrstala u ljubav. Ona je dublji izričaj dragosti.

Bog ljubi Ljubljenog i Milog Sina. Tako ga i oslovljava. On je onaj koji je ostao poslušan do kraja. Ispunio je volju Oca svojega. Isusovo krštenje tako predstavlja kraj njegova skrovitoga života i označava početak njegovog javnog djelovanja. Silazak Duha ojačao ga je svojom snagom. I mi smo na svome krštenju primili darove Duha Svetoga. Neka nam oni pomognu da cijeli život ostanemo ljubljena i mila djeca Božja.