zupa duha svetoga nustar 4

„RADUJMO SE“

Proslavljen blagdan Svetoga Stjepana

U filijalnoj crkvi svete Katarine u Ceriću na blagdan svetoga Stjepana 26. prosinca 2015. večernju svetu misu slavio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić u zajedništvu s vlč. Slavkom Vranjkovićem.

 

 

Na početku misnog slavlja nadbiskup je istaknuo: „Na misi polnoćki smo slušali evanđeoski tekst sv. Luke koji je govori o tome kako Marija „ porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu“ (Lk 2, 6s.). Jučer smo slušali snažne i svečane formulacije te izričaje proslova Ivanovog evanđelja, koje među njima sadrži i jedan dramatičan izričaj: „ k svojima doše i njegovi ga ne primiše.“ A danas mučeništvo sv. Stjepana. Opet otajstvo odbijanja! Tako se kroz sva božićna čitanja kao refren ponavlja otajstvo odbijanja Boga.

 cer svstjepan 2015

U svojoj propovijedi nadbiskup je istaknuo: „ To otajstvo odbijanja Boga u povijesti čovjeka je snažna i duboka posljedica zloporabe slobode koja nam je darovana po našoj stvorenosti na sliku Božju. Ljudska samodostatnost, zakopanost u prolaznost i nesavršenost, opterećenost istočnim grijehom su toliko snažni u nama da za Boga – iako za njim i nesvjesno žudimo – jednostavno nema mjesta u nama i našem životu, te ga svodimo tek na simbol, na priču, na mit, običaj, na neki filozofsko-religiozni pojam. Živimo kao da Boga nema; sami određujemo što je dobro a što zlo, i uvjereni smo da nam to i jako dobro ide.

Otajstvo odbijanja Boga je i to što sam Božić pretvaramo u kupovanje i zaradu, u adventsko kuhan o vino, u ribu i feštu po gradskim trgovima, u bogat obiteljski stol i u druženje. Božić svodimo na to da se provodimo i družimo. Za to nam nije potrebna vjera, nije nam potrebna ljubav prema bližnjemu, niti su nam potrebni nikakvi plemeniti osjećaji, niti samoprijegor i žrtva, nije nam potrebno obraćenje niti promjena života, nego samo želja za dobrim provodom, za zabavom i opuštanjem, za bijegom od posla i svakodnevnice. Zbijajući se u masu koja se druži, zatvarajući se u buku, površnost, provod i bezosjećajnost, možemo nastaviti odbijati Boga.“

Na kraju propovijedi nadbiskup je rekao: „ Sa željom da imamo hrabrosti za ponizno otvaranje Božjoj Riječi, da joj otvorimo svoje srce, svoju obitelj i svoj dom, različita područja našega života- svima Vam želim sretan i blagoslovljen Božić.“