zupa nustar 1200

SUSRET S OSOBAMA IZ JAVNOG ŽIVOTA


Benedikt XVI.: Slušanjem savjesti do svijetle budućnosti za Europu

slika 

Papa Benedikt XVI. susreo se 4. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) s osobama iz javnog života, kulture, znanosti, politike, gospodarstva i sporta, s predstavnicima vjerskih zajednica te s članovima diplomatskog zbora.

Praćen burnim pljeskom, Sveti Otac ušao je u dvoranu gdje su mu dobrodošlicu izrazili vokalisti folklornog ansambla “Lado” crkvenim pučkim napjevom “Svetoj žrtvi uskrsnici”.

Pozdravljajući nazočne uzvanike Papa je kazao da je HNK znakovito mjesto koje izražava “nacionalni i kulturni identitet. Moći susresti vas ovdje, zajedno okupljene, još je jedan razlog duhovne radosti, jer Crkva je otajstvo zajedništva i uvijek se raduje zajedništvu u bogatstvu različitosti. Sudjelovanje predstavnika drugih Crkvi i kršćanskih zajednica, kao i židovske i muslimanske religije, potvrđuje da religija nije neka zasebna stvarnost u odnosu na društvo, nego njegova prirodna sastavnica, koja trajno priziva okomitu dimenziju, to jest, slušanje Boga kao uvjet traganja za općim dobrom, pravednosti i pomirenja u istini.”

Pitanje savjesti bila je središnja tema Papinog obraćanja osobama iz javnog i vjerskog života, jer kako je rekao, tema savjesti je “transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini.”