zupa nustar 1200

Započelo bdjenje s mladima na Trgu bana Jelačića

slika 

Na Trgu bana Josipa Jelačića započelo je bdjenje mladih vjernika s papom Benediktom XVI.

Papa je na Trg stigao u papamobilu iz Hrvatskog narodnog kazališta, a njegov je prolazak okupljeno mnoštvo mladih pratilo mahanjem vatikanskim zastavicama i oduševljenim povicima. Papin dolazak na pozornicu gdje će se održati bdjenje mladi su pozdravili povicima: “Papa mi te volimo”.

Na početku bdjenja Svetoga Oca s mladima na Trgu bana Jelačića predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić pozdravio je Papu uime okupljene katoličke mladeži koja je došla iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine te ostalih zemalja gdje žive brojne hrvatske katoličke zajednice.

Pozdravljajući Papu i uime naših kršćanskih obitelji koje se danas i sutra prvi put sabiru na Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, nadbiskup je istaknuo da “želimo produbiti svijest ljudi našega vremena predstavljajući obitelj kao nenadomjestivu zametnu stanicu rasta naroda i Crkve”. Osim što je izvor života, rekao je nadbiskup, ona je mjesto i najidealnija sredina u kojoj život, odnosno ljudsko biće može rasti i ostvarivati se.

“Sveti Oče, Vi nam dolazite u vrijeme kada se svijet i naš narod nalaze u ozračju ozbiljne kulturne, gospodarske i političke krize, iza koje se krije duboka kriza duha. Ta kriza širi malodušnost, produbljuje ideološke i druge podjele, pojačava nezadovoljstvo, iza koje se teško nazire izlaz”, rekao je nadbiskup Papi.

Dozvavši u svijest prisutnost blaženog Ivana Pavla II., koji se zauzima za ovaj svoj ljubljeni narod, da sačuva svoje kršćanske korijene, nadbiskup je rekao da njega doživljavamo među nama u vrijeme kada Hrvatska očekuje svoj ulazak u Europsku Uniju.

“S tim u vezi vrijedno je podsjetiti se očinskih riječi koje je Vaša Svetost uputila nama biskupima prigodom posjeta ad limina prije pet godina: ‘Vaša zemlja, Hrvatska, oduvijek živi u okviru europske civilizacije te s razlogom stoga želi biti priznata kao član Europske Unije… Ohrabrujući vas da ustrajete, jamčim vam podršku Svete Stolice, koja je uvijek cijenila i voljela Hrvatsku.’ Svetosti, hvala Vam na toj brizi za Hrvatsku!” rekao je nadbiskup Srakić Svetome Ocu.

Papa Benedikt XVI. započeo je bdjenje s mladima uvodnom molitvom nakon koje je slijedio navještaj Božje riječi, a nakon toga je dvoje mladih iznijelo svoja svjedočanstva o kršćanskomu življenju.

Bdjenje se nastavlja nagovorom Svetog Oca mladima i klanjanjem pred Presvetim. (ika / gk)

4.6.2011.