zupa duha svetoga nustar 9

sv. Luka

svlukaDanas Crkva časti spomen na svetoga Luku. On je pisac evanđelja i Djela apostolskih.O njemu ne znamo mnogo, osim da nikada nije upoznao Isusa i nije bio jedan od apostola koji su pratili Krista do muke i smrti na križu.

U svojoj mladosti nije poznavao Boga niti Riječ Božju. Pa ipak, doživjevši zahvat Duha Svetoga u svome životu, koji ga je u potpunosti obratio u novog čovjeka, postao je vrsni poznavatelj Krista i navjestitelj Riječi Božje. I kako mu samo ime kaže,on je zaista svjetlo (lux) jer za sobom je ostavio blještavo svjetlo istine, svoje evanđelje.

Njegov je simbol bik; on je evanđelist mira, on je evanđelist radosnog klicanja, evanđelist djetinjstva Isusova – čovjek okrenut pojedincu.On je visoko obrazovan svetac najelegantijega jezika, liječnik, suputnik, suradnik i ljubljeni učenik Pavlov.

Lukino je evanđelje pravo evanđelje – radosna, vesela vijest. Pa ako danas imate malo vremena, a ne znate što bi radili, zavirite malo u Sveto pismo pa se upoznajte sa svetim Lukom. Radujte se u radosti njegova evanđelja…