zupa duha svetoga nustar 2

SVETA KATARINA (282. – 307.g.)

katarina_aleksandrijska25. studenoga – petak Crkveni god u Ceriću


Na taj dan slavimo crkveni god u Ceriću jer je mjesna crkva posvećena svetoj Katarini. Kako je svima poznata izreka „Sveta Kata, snijeg za vrata“, saznajmo i poneku crticu iz života ove svetice.

Sveta Katarina Aleksandrijska ili Katarina Sinajska živjela je u  Egiptu za vrijeme velikih i strašnih progona kršćana koje se događalo za vladavine cara Dioklecijana u rimskim provincijama. Pošto je Egipat tada bio pod rimskom vlašću i tamo su se događala okrutna mučenja kršćana koja su ostala zabilježena u izvještajima, tkz. Passiones. Oni su prije spoj pobožne mašte negoli povijesti.  U njima se spominje i hrabra, lijepa egipatska djevica Katarina koja se jako svidjela rimskom časniku Maksimu. Uz sav trud koji je poduzimao nije ju mogao osvojiti. Suočio ju je sa mudrim filozofima koji su je trebali obratiti i dokazati joj da Krist, koji je umro na križu nije pravi Bog.

 Bila je postojana u svojoj vjeri tako da je ni njih pedesetorica nisu mogli slomiti. Na kraju rasprave sa njima i oni su prihvatili kršćanstvo tako da je Maksim bio dvostruko poražen. Zbog toga odlučuje pogubiti filozofe a Katarinu mučiti na kotaču sa bodežima, ali on se raspao prije negoli je sasjekao.  Tada je odvode izvan grada i ona umire odrubljene glave. Prema legendi anđeli su prenijeli njeno tijelo na sveto brdo Sinaj i tu ga sahranili. Poslije je na tom mjestu izgrađen samostan sa njenim imenom koji postoji još i danas.

Sveta Katarina smatra se sveticom i mučenicom i u istočnoj i u zapadnoj crkvi. U pravoslavlju se slavi 24. studenoga, a Katolička crkva je časti 25. studenoga. Štovanje joj iskazuju također i anglikanci i luterani. Pošto izvještaji o njenom postojanju nisu bili sigurni Katolička Crkva je 1969. godine  isključuje iz liturgijskog kalendara i bogoslužja, da bi je onamo vratila 2002. godine.

Zaštitnica je djevojaka i djevica, učenika i učitelja, filozofa, književnika i knjižničara, odvjetnika i sveučilišta. Zaštitnica je bolnica, pomoćnica u nevoljama svih vrsta, naročito oboljenjima glave i jezika, pri govornim manama te u potrazi za utopljenicima.