Svijećnica ili prikazanje Gospodinovo u Hramu

svijecnicaČetrdeset dana poslije rođenja Isusa roditelji odnose u Hram. Crkva na taj dan slavi blagdan Svijećnice, blagdan svjetla. Ime upućuje na malenog Isusa kojega su navijestitli proroci kao „svjetlo svijeta“ a u Hramu dočekao starac Šimun da vidi onoga koji se rodio „na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga izraelskoga“.


Ovaj događaj bio je trenutak milosti za Šimuna jer je dočekao utjehu koju je Gospodin obećao Izraelu. Stoga na početku svoje molitve zahvaljuje Bogu što je pred kraj svoga života doživio takvu milost: „Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, po riječi svojoj u miru. Ta vidješe oči moje spasenje tvoje koje si obećao..“ Šimunova zasluga stoga uvijek ostaje u tome što je vjerovao u Božja obećanja i na kraju zaista u malenom djetetu prepoznao Otkupitelja i Spasitelja. Njega su gledale blažene oči Obećanoga, onoga koji će spasiti narod izraelski. U Hramu pravednik Šimun nastupa kao primatelj Božje objave u ime cijeloga naroda, ne samo sebe. Upravo po njegovom primjeru pravednosti i bogobojaznosti pozvani smo i mi primati i prepoznavati Isusa; svjetlo koje je svojim rođenjem obasjalo svijet. Okrenemo li stranice Svetoga pisma naći ćemo u njemu mnogo primjera u kojima Isus govori o svjetlu. Kao odrastao reći će za sebe: „Ja sam svjetlost svijeta: tko ide za mnom neće hodati u tami – nego će imati svjetlost života.“ (Iv 8,12) To isto reći će nama: „Vi ste svjetlost svijeta…Neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima, da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.“ (Mt 5,14 – 16)

Kršćanin po svojim djelima treba svijetliti kao znak koji vodi u vječni život. Treba nastojati biti putokaz onima koji su zalutali, jer „Bog“ je za mnoge još uvijek „znak osporavan“. Istina, svako na svome mjestu i u svojim mogućnostima, pozvan je tim svjetlom osvijetliti stazu života i svijetliti drugima..Jer, kada na upaljenom plamenu jedne svijeće upališ drugu, prvoj ništa ne oduzimaš a drugu svojim svjetlom izbavljaš iz tame. Pozvani smo osvijetliti tamu ovoga svijeta pa biti svjetlo jedni drugima.