zupa nustar 1200

Zornice – duhovne žvake

(Duhovna žvaka = Razmišljanje nakon pričesti)

 

Što sve činimo kako bismo se pripravili za Božić?

 

Sveti Ivan opominje: “Pripravite put Gospodinu!”. Tri stvari su važne: Prva ići na zornice, veliku ispovijed, svijest da se u svakoj Misi Isus spušta k nama, a mi ga dodirujemo i on nas.

 

Došašće je prilika za kajanje, zavjet i borbu protiv ružnih riječi i psovke.

 

A mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i vjerovali u nju. On reče: „Idi pa i ti čini tako!“.

 

Knjiga otkrivenja. Na mnoge si odnosi ovo pismo zajednici u Efezu: “Ali imam protiv tebe: prvu si svoju ljubav ostavio. Spomeni se odakle si pao, obrati se i čini prva djela!”  Mi smo Božje ogledalo, stvoreni da se u nama ogleda Bog. Pa kad je voda zamućena, teško se u njoj ogleda nebo. Razbistri vjeru djelima.

 

Gdje god bio, nosiš Boga u sebi. „Vaša svjetlost neka tako zasja pred ljudima da vide vaša dobra djela ljubavi te slave vašega Oca nebeskoga”.

Kršćanstvu prijeti da postane tradicija koja ne obavezuje osim krštenje, sakramenti, sprovod,u opasnosti je da bude neodgovorno za vrijeme u kojem živi “pa sol postaje bljutava, svjetlo ugašeno, grad na gori nevidljiv od tame” što kaniš učiniti??

 

Išli su putem bez vjere, molitve, Mise. Životni put im se učinio mučan, težak i dug. Kasno su shvatili da je taj put bio krug, od rođenja do groba bez vječnosti.

 

Više vremena posvetiti vjeri, molitvi, čitanju. Redovito na poziv zvona “Anđeo Gospodnji”.

Tu je nulta točka naše vjere: “I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama !”

 

Kakve su moje riječi? Spajaju li ili ranjavaju, razdvajaju. Psovka? Koliko je prisutna u tvom životu? Odgovor. Mi smo, nažalost, narod psovač Ona je postala svakodnevna navika.

 

“Može li biti nešto tragičnije nego položaj čovjeka koji vidi da su dani koji prolaze uzaludni i da izgubljeno vrijeme plače nad njim ? Čitav život stoji iza njega kao tužitelj!

 

Načini neko dobro djelo danas. Koji mala dobra djela čini i velika će kad mogne. Uljepšaj život bolesniku i pomozi mu nositi križ. “Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste”!