zupa nustar 1200

Budi svoj

Dragi mladi prijatelji, krizmanici što nam se to događa u životu? Ne čini li vam se da glumimo ono što nismo da bi ostavili ljepši dojam? To se, nekada, nazivala dvoličnost. Želimo, pošto po to, biti prihvaćeni u školi, društvu, susjedstvu i Crkvi. Nastupa razočaranje kad se gluma otkrije, a onda slijedi osuda.

Prihvatiti sebe kakav jesi preduvjet je da i druge prihvatimo sa svim manama i greškama koje i sami imamo. Vrijeme u kojem vi mladi živite je vrijeme prihvaćanja tuđih ideja i načina života. Ne osuđujem ni one koji „glume druge”, odričući se sebe i svoga osobnog stava. Svi smo, ponekad, takvi.  Gledajući mlade krizmanike, slušajući vas mogao bih nabrojiti puno detalja koji nisu naši nego tuđi. Mnogi su prihvatili, djevojke ponajviše, neke začudne detalje u odjeći, a sredina u kojoj živimo to nije prihvatila. Opravdanje se svodi na: “drugi to čine pa ću i ja”. Citirat ću neke filozofe i pjesnike.

“Najveće postignuće je biti ono što jesi u svijetu koji pokušava od vas napraviti ono što niste” – Ralph Valdo Emerson.

Budi svoj!

Oj, budi svoj! Ta stvoren jesi čitav,
U grudi nosiš, brate, srce cijelo;
Ne kloni dušom, i da nijesi mlitav,
Put vedra neba diži svoje čelo!
Pa došli danci nevolje i muke,
Pa teko s čela krvav tebi znoj,
Ti skupi pamet, upri zdrave ruke,
I budi svoj!

August Šenoa

Kako „biti svoj“ pitaju se mnogi kad ponašanje i nastupi, susreti mladih na zabavama, druženjima, otvaraju neke nove vidike, neka nova prijateljstva, trenutnu popularnost? Nažalost mladi, krizmanici, nisu, ponekad , onakvi kakvi bi kao kršćani trebali biti. Prihvatit će prijedlog prijatelja s kojima se druže iako u njima nema mjesta za Boga i Crkvu. „ Ne ide on na misu, neću ni ja!“ Mnogi imaju   dva lica, jedno kad su sami, drugo pred drugima. „Ništa nije skriveno, što e neće otkriti!“   Razočaranja su izvori nemira, svađe, rastava kad nakon glume dođe stvarnost i kad jedno drugom mogu reći, sa suzom u oku: „nisam znala da si takav, takva !“ Lako je izgubiti „bolji dojam“ jer nam životne prilike nisu prostor za glumljeni život.   „Tek kad živimo autentično možemo pronaći smisao svog života“   psiholog C. G. Jung.

Život nas uči da nije sreća imati sve što poželimo: mladost slavu, popularnost i ostalo. Ako smo svoji lakše ćemo prihvatiti neke životne poraze. Budi velik i svoj i kad je teško. Nakon krizme za koju ste se pripremali, neki jer su pobožni i vjerni Bogu, drugi jer su “morali“ primili ste darove Duha svetoga. Budi svjestan da si Bogom prožet. Pravi vjernici, krizmanici to znaju. Jesi li među njima? Pred Bogom nema glume.   Nije se dobro bojati straha od osude drugih kad se izražavaš, ponašaš, činiš onako kako osjećaš bez glume da se svidiš, dokažeš. Nažalost unatoč tome nekolicina krizmanika Bogu „laže“, zaboravlja obećanje da će Bogu biti vjerni. Budi svoj u svemu. Uči od drugih ali ih ne kopiraj, slijepo slijediti i kad znaš da to što čine nije dobro. Tu je ostvarenja životnog zahtjeva:“ Budi svoj!“