zupa duha svetoga nustar 11

Sveti Ivan Nepomuk

sv Ivan nepomukSveti Ivan Nepomuk je češki svetac i mučenik. Rodio se oko 1345 g. u češkom mjestu Pomuku (Nepomuku), po kojem je i dobio naziv. Bio je doktor crkvenog prava, te generalni vikar praškog nadbiskupa.

Povijest ga pamti kao glasovitog propovjednika koji je obratio stotine izgubljenih nevoljnika. U žaru svoga poziva i poslanja bio je dovoljno hrabar da se suprotstavi kralju, koji ga daje zatvoriti, potom mučiti, te poslije svega baciti u rijeku Vltavu s Karlova mosta 1393. Na mnogim mostovima u Europi ali i u našim krajevima nalazi se kip svetog Ivana Nepomuka. Prema legendi, sveti Ivan Nepomuk bio je ispovjednik svoje kraljice, te nije htio ono što mu je ispovjedila izdati kralju.

To je bio osnovni razlog zbog čega ga je kralj dao pogubiti. Zbog čuvanja ispovjedne tajne proglašen je mučenikom i svecem. Bio je pravi branitelj Crkve. Njegov kip tako možemo prepoznati po prstu koji drži na ustima, kojim simbolično prikazuje važnost šutnje i dužnost čuvanja povjerene tajne.

Blaženim ga je proglasio papa Inocent XIII. 1721., a svetim papa Benedikt XIII. 1729. godine. Zaštitnik je od kleveta, odavanja i čuvanja tajni, valjane ispovijedi, te graditelja mostova.

16. svibnja Crkva slavi blagdan svetog Ivana Nepomuka. Vrjednote za koje je živio i umro i danas su jednako vrijedne. Po primjeru sveca „šutnje“ stavimo si ponekad sami prst na usta, jer šutnja donosi više ploda nego bezbroj nepromišljeno izgovorenih riječi.