zupa duha svetoga nustar 4

U svetosti obitelji…

svObiteljPosljednju nedjelju godine Crkva proslavlja u znaku obitelji – Svete Obitelji Josipa i Marije, jedinstvene obitelji koja je nastala u Božjem planu spasenja. Prve stranice Pisma donose opis stvaranja muškarca i žene kao vrhunac Božje stvarateljske ljubavi: „I reče Bog: „Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji! Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih“ (Post 1,26-17).

          


         

          Nazaretska Obitelj upućuje na svoj i na izvor svake obitelji; upućuje na otajstvo Boga koji je u sebi zajednica i zajedništvo; Boga koji je u sebi Obitelj.

 

          Koliko je molitva za obitelj potrebna, pokazalo se ne tako davno i u našoj zemlji.

Brak, kao zajednica muškarca i žene koji uz djecu čine obitelj  izvojevala je nedavno jednu veliku i znakovitu pobjedu kada je na prvom narodnom referendumu u povijesti naše zemlje jasno i glasno poručila cijelom svijetu da je obitelj  kolijevka naroda i naraštaja; da ju je takvom zamislio i uredio Bog  –  da poput njega dalje u toj zajednici stvara novi život za dobro svijeta. Usprkos neviđenom omalovažavanju, ismijavanju i vrijeđanju od strane pojedinih više ili manje poznatih organizacija, možemo sa ponosom reći da je Hrvatska rekla odlučno DA – braneći biblijsku sliku obitelji onako kako ju je zamislio i stvorio Bog.

        Današnje društvo se naizgled pokazuje kao humano, a u stvari je daleko od toga. Mogli smo to vidjeti na bezbroj poteza koje je povlačilo protiv obitelji, želeći joj promijeniti oblik i smisao, obezvrijeđujući je prema zahtjevima marginalnih skupina i pojedinaca, želeći preodgajati   djecu po mjeri bezbožnog mentaliteta i oduzimajući joj vjeru u Boga i božanske vrijednosti na kojima se temelji. Pokušali su umanjiti odgovornost koju članovi obitelji imaju jedni prema drugima na ovom, i na onome svijetu. Kad pođemo od činjenice da nema savršene obitelji, niti one izuzete od rana ili zaštićene od udaraca, onda bi bilo najjednostavnije zaključiti i odlučiti da srušimo njezinu vjerodostojnost i da je uništimo do kraja. Ali Bog nije tako razmišljao, nego se odlučio ozdraviti je. Gospodin prema njoj nije nastupao ni agresivno ni osvetoljubivo,već je prema obitelji pokazao puno ljubavi. Imao je dobrih razloga da uništi,jer je njemu prvi čovjek i prava obitelj okrenula leđa. No Bog nije uništio ono što je jednom stvorio kao dobro.

          Zato joj je kao uzor pružio Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa da oni usmjeravaju korake svake naše obitelji na putu prema vječnosti. Danas nam Bog koji poziva obitelj na vjeru doziva u pamet da je grijeh protiv Boga ujedno i grijeh protiv obitelji. Dok promatramo Svetu Obitelj, uputimo joj svoje molitve za sve hrvatske obitelji i obitelji svega svijeta.